1) Tulpina de secara si de grau pot ajunge la inaltimi de 2m, pastrand grosimea de 2-3mm.
2) Floarea - Soarelui, despre care se vorbeste prima data in anul 1588era folosita in diferite feluri: la tratarea bolilorde piept, la prepararea painii si a supei, la obtinerea unui antidot impotriva veninului muscaturii de sarpe.
3)Orezul este cereala care hraneste cel mai mare numar de oameni de pe glob. Cele mai potrivite locuride cultura sunt tarmurile fluviilor, mai ales din zona deltelor.
4) Porumbul este folosit in tara noastra pentru prima oara in anul 1625 in Muntenia si in anul 1673 in Moldova, ca urmare a legaturilor comerciale cu turcii.
Prima fabrica de zahar din lume a fost construita in anul 1802 si extragea produsul dulce din banala sfecla de zahar.
5) Pasarile rinocer isi construiesc cuibul in scburile copacilor. Masculul zideste femela in scorbura. Ea este hranita impreuna cu puii printr-un orificiu al intrarii in cuib.
6) o specie de colibrii, dupa ce construieste un cuib minuscul din licheni si plante, leaga
cuibul de o ramura cu fire de paianjen. Astfel, cuibul este leganat de vant.
7) Cuibul albatrosului (specie de pescarus) este construit din noroi, iarba si muschi. Pe dinauntru, pasarea asterne iarba si pene. Singurul pui care iese din ou sta in varful cuibului.
8) Planetele nu sunt atât de mari şi fierbinţi precum stelele şi nu emit lumină proprie. Ele au fost formate din acelaşi nor de gaz şi praf din care a fost format Soarele.
9) Reptilele au pielea uscată şi solzoasă, iar ouăle lor nu se usucă, datorită cojii tari care le acoperă.
10) Peşterile sunt foarte importante pentru a face unele din cele mai delicioase brânze franţuzeşti. Culoarele peşterilor oferă climatul ideal pentru a păstra brânza şi a crea mucegaiul de pe ea.
11) Sângele parcurge zilnic o distanţă de 100.000 km în corpul uman.
12) O persoană obişnuită consumă 50 de tone de mâncare şi bea mai mult de 40.000 de litri de lichide pe durata întregii vieţi.
13) Într-un singur minut, un litru de sânge intră în ficat, care îl purifică prin 20 de kilometri de vene şi artere.
14) Părul uman este practic indestructibil. În afară de foc, nu poate fi distrus de nimic, nici măcar de îngheţ, apă, acizi sau substanţe corozive.
15) Fulgii de zăpadă sunt picături de apă îngheţată, aflată în stare cristalină. Pentru a rămâne îngheţaţi, temperatura de afară trebuie să fie sub 0°C.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu